Лаптоп, телефон и тефтер

8 грешки, допускани най-често при писането на съдържание за уеб

Дори и бизнесът ви да е перфектно организиран и супер продуктивен, разликата между това дали ще спечелите или загубите клиент може да е в нещо много малко… например текстовете в сайта ви.

Качественото съдържание за уеб е това, което привлича посетители на сайта ви, убеждава ги, че вие (или вашите продукти) ще им свършите работа и ги превръща в клиенти.

Как обаче да сте сигурни, че вашите текстове ориентират посетителите и им помагат да намерят отговор на въпросите, които са ги довели до вашия сайт? Научете кои са най-често срещаните грешки при писането на съдържание за уеб и вижте дали не ги откривате в сайта си. Давам ви и някои насоки как да ги коригирате.

1. Не е ясно за кого е съдържанието

Полезно и интересно съдържание по принцип не съществува. Има информация, интересна и полезна за конкретен кръг от хора. Можете да дадете на вашите потенциални клиенти отговори, само ако знаете какво питат. Можете да им предложите решение, ако са ви известни проблемите им.

Каква е причината за тази грешка

Много хора не знаят за кого пишат и най-честите причини за това са:

 • желанието да се харесат на всички, за да не изпуснат някой клиент;
 • правят текстовете каквито им харесват на тях, а не на клиентите им;
 • все още не познават добре аудиторията си и стрелят напосоки.

Как да я коригирате

Съберете максимално количество информация за вашите настоящи и потенциални клиенти. Използвайте Google Analytics, анкети, говорете си с хората.

Основни въпроси, на които трябва да имате отговор са:

 • какви са вашите клиенти по пол и възраст;
 • какъв е начинът им на живот;
 • с какви средства разполагат;
 • какви са ценностите им;
 • какви са интересите им;
 • как говорят;
 • доколко са запознати с продукта/услугата, която предлагате;
 • какъв техен проблем може да реши вашият продукт/услуга.

Желателно е да потърсите и отговорите на допълнителни въпроси, съобразени със спецификите на сферата, в която е бизнесът ви.

След като разполагате с цялата информация, направете персона – това е събирателен образ на вашия клиент. Ако продуктите/услугите ви са насочени към няколко групи клиенти, направете персона за всяка една.

Докато работите по тях, и след това, докато ги гледате, ще ви дойдат куп добри идеи какво съдържание трябва да предложите на своите клиенти, какъв език и тон на комуникация да използвате, колко дълги да са текстовете, как да са структурирани и оформени, къде да поставите акцентите.

2. Основното послание се губи в любезности

„Уважаеми клиенти, добри дошли на нашия сайт!

Бихме искали да ви представим нашите продукти, с които се надяваме да допринесем за вашето добро настроение! Ако желаете, можете да разгледате …“

Можете ли да разберете, от този текст, какво ви предлагат? Не, нали? Още преди погледът ви да е стигнал до многоточието, ще сте затворили страницата.

Каква е причината за тази грешка

 • Страх на хората зад сайта да не нагрубят потенциалните си клиенти. Да не изглеждат твърде настоятелни да им продадат нещо.
 • Желание да изглеждат авторитетни, възпитани и да вдъхват доверие – това важи с голяма сила за бизнеси от финансовия и застрахователния сектор например.

Как да я коригирате

Важно е да знаете как четат хората в Интернет. Те прелитат през текста, като спират погледа си на заглавието, 1-2 подзаглавия и евентуално на отделни изречения. Ако по време на този 3 до 5 секунден преглед не видят поне подсказка, че ще намерят каквото търсят, затварят страницата и отварят следващата.

Затова се фокусирайте върху конкретните предложения, които искате да им отправите. Споделете с вашите потенциални клиенти това, което е наистина важно за тях – как можете да им помогнете.

Пишете стегнато, конкретно, ясно, директно по темата. Ако предлагате прясно печени сладкиши по екзотични рецепти, нека това е първото, което узнават посетителите на сайта ви. Ако знаете как да се избавят от хлебарки у дома, кажете им го веднага – хората имат проблем и търсят начин за решаването му, излишните любезности ги дразнят.

Добре е да имате предвид и следното – първите 2 неща, за които трябва да се информира с 1 поглед посетителят, независимо на коя страница от сайта ви е попаднал са:

 • какво е това място, на което се намира – онлайн магазин, фирмен сайт, сайт за вицове, портфолио, etc.;
 • къде да намери информацията, която му е необходима.

3. Излишна оригиналност

Бутони с шантави имена. Множество елементи в различни цветове, които се движат, мигат, издават звуци. 3 различни шрифта в рамките на абзац и половина. Линкове, които водят неясно накъде. Всичко това кара посетителя на секундата да натисне хикса в горния десен ъгъл.

Каква е причината за тази грешка

Желание да сте оригинални, за да привлечете внимание.

Как да я когирате

Когато става въпрос за съдържание за уеб, прекомерната креативност може да отблъсне потенциалните клиенти, ако не е насочена в правилната посока.

Клиентите често ме молят да измисля по-оригинални имена за техните бутони. „Защо да използваме „За нас“ – банално е?“.

В този случай баналността е най-доброто, което може да ви се случи. Именно поради бързината, с която „прелита“ през страницата, човек търси да се закачи за познати неща. Когато иска да разбере повече за фирмата ви, той гледа за бутон „За нас“ или „За фирмата“. Когато търси инфо за конкретен продукт, той търси бутон „Продукти“ и/или бутон с името на самия продукт. Ако не ги види, затваря сайта ви и се устремява към следващия. Няма да губи и секунда да се замисли какво се крие зад бутона „Интересно“ или „Пробвай нещо ново“.

Повечето хора изобщо не кликат на бутони и линкове, които не подсказват достатъчно ясно какво може да се види/прочете след като човек цъкне върху тях.

Имайте го предвид, когато давате имена на различните секции на сайта и когато слагате линкове в текста.

4. Неясни ползи за посетителите

Посещенията на сайта ви не са много, а дори и да са, посетителите разглеждат страхотните ви продукти и затварят страницата. Чудите се какво не е наред при положение, че сте изредили всичките им екстри и подобрения? Именно това – хвалите се вместо да бъдете полезни.

Каква е причината за тази грешка

 • Непознаване на таргет групата, за която пишете.
 • Увереност, че ако се похвали продуктът, той сам ще се продаде.
 • Недостатъчно познаване на описваните продукти и услуги.

Как да я коригирате

Прегледайте отново персоните, които сте направили. Уверете се, че познавате добре желанията и нуждите на своята аудитория. Представете си, че всяка персона ви разказва проблема си и пита как можете да ѝ помогнете. Пренапишете текстовете на сайта така, че да ѝ отговорите.

Опознайте максимално продуктите/услугите, за които пишете. Ако не ги произвеждате, а само ги предлагате или ги описвате – тествайте ги предварително; разпитайте експерти; направете си проучване, като не разчитате единствено на източници в Интернет.

Използвайте езика на аудиторията си, за да обясните всяка една полза от продукта. Нека техническите характеристики да дойдат като доказателство за твърденията ви.

Например

Пишете продуктово описание на спален чувал и казвате, че е от гъши пух, обработен по технологията хидро бариера. Външната му тъкан е denier ripstop, а вътрешната – super soft mini-ripstop.

С такъв текст нямате шанс да заинтригувате друг, освен твърде запален планинар, който е много на „ти“ с всички нововъдения при екипировките. Съгласете се, така групата от потенциални клиенти се стеснява значително, без да е необходимо.

Ще привлечете много повече посетители и ще успеете да ги превърнете в клиенти, ако обясните, че чувалът ще им държи топло дори през зимата, в ниските части на планината, защото е от гъши пух. Че ще остане сух заради технологията, по която е обработен. Че няма нужда да се грижат къде точно ще го постелят, защото външната му тъкан е непромокаема, здрава и трудно се разкъсва, а вътрешната държи влагата далеч от тялото.

5. Липса на призиви за действие

Чудите се защо нямате абонаменти или продажби при положение, че сайтът ви има достатъчно посетители, информацията е полезна, добре структурирана и с отлично оформление. Е, нямате призиви за действие и бутонът за абонамент/покупка е малък и сложен на неособено подходящо място, но това не би трябвало да е проблем, всичко останало е идеално.

Каква е причината за тази грешка

 • Струва ви се твърде нахално или грубо да кажете на посетителите на сайта си какво искате да направят.
 • Писнало ви е от крещящи рекламни, бутони и призиви за действие – искате вашият сайт да е различен.
 • Изобщо не ви е хрумнало, че трябва да има призиви за дейстиве и не сте се сетили, че бутонът може да е малък или на неподходящото място.

Как да я коригирате

Използвайте повече глаголи. Слагайте призиви за действие, където е необходимо. Старайте се бутоните ви да са видими, в ярки цветове, без разсейващи детайли наоколо и с ясно послание върху самия бутон какво действие ще извърши клиентът, ако го натисне. При по-дълго съдържание – 2-3 екрана – е препоръчително бутонът да се появява пред погледа на посетителя 2-3 пъти.

Борите се за вниманието, времето и парите на вашите потенциални клиенти в среда, пълна с онлайн изкушения. Не подценявайте и възможните, разсейващи, офлайн фактори. Дори да са намерили търсената информация, дори да сте спечелили доверието им, дори вече да са готови да извършат желаното от вас действие – да направят покупка например – пак може да загубите клиентите си. Разположете бутоните, така че да са им пред очите, когато изпитат желание да кликнат върху тях. Не позволявайте на потенциалните си клиенти да пропиляват този импулс в скролване.

Използвайте добре написани призиви за действие и няма да звучите нахално и грубо, а напротив – като хора, които искат да помогнат. Кажете на посетителите си какво искате да направят и им напомнете с няколко думи как ще им помогне това.

Например

Ако настоявате да се абонират за бюлетина ви, обяснете им какво ще спечелят от това. Аз използвам следните два довода:

Абонирай се

Получаваш достъп до безплатен копирайтинг курс за начинаещи и всяка нова статия пристига директно в пощата ти.

Първоначалната версия на призива ми беше:

Абонирай се

Ще ти е по-удобно.

Вие вероятно имате друг довод защо посетителите на вашия сайт трябва да се абонират за бюлетина ви. За да научават първи важни за бизнеса или здравето им новини. За да могат да се възползват от специални отстъпки. Споделете с тях какво ще спечелят, ако направят каквото сте им казали и уверявам ви, те няма да си помислят, че звучите грубо и нахално или че ги пресирате твърде много.

6. Неподходящо структуриране и оформление на текста

В училище ни учат, че текстовете имат следната структура: увод, теза, изложение и заключение. Много хора използват именно нея, когато създават съдържание за сайтовете си. Проблемът е, че тя изобщо не работи при четене тип „прелитам през страницата“.

Как да коригирате грешката

Текстовете за уеб трябва да са със структура на обърната пирамида – започвате директно с най-важното и вървите към най-маловажното. Така вероятността да привлечете и задържите вниманието на посетителите нараства неимоверно. С това и възможността да ги накарате да прочетат внимателно цялото или почти цялото съдържание и да ги превърнете в клиенти.

Затова и точните заглавия и подзаглавия са от ключово значение за ефективността на текста ви. Когато ги формулирате, трябва да имате предвид следните неща:

 • начина на „четене“ на посетителите – заглавията трябва да подсказват за какво е текстът, т.е. да са ясни и конкретни;
 • начина на търсене – доста хора все още пишат в търсачките цели въпроси, сякаш питат човешко същество, и очакват отговор;
 • заглавията и подзаглавията са като своеобразна карта, на която посетителят хвърля поглед, за да прецени дали ще го отведе до желаното от него съкровище.

За да не уплашите окото му, най-добре е текстът да е разделен на абзаци и да използвате булети. Въздържайте се от твърде дълги изречения и използвайте правилно препинателните знаци – те улесняват четенето и помагат за изясняване смисъла на текста.

Всяка страница от уеб сайта има задължителни елементи. Добре е да знаете кои са, за да прецените как да ги разположите, може ли да се лишите от някои от тях и как това ще ви помогне да постигнете целта си.

Препоръчвам ви също да научите спецификите при оформление на булети, центриране и подравняване на текста, използване на цветове и шрифтове. Правилата не са много, но са от съществено значение за начина, по който посетителите на сайта ви намират и възприемат информацията.

7. Липса на достатъчно полезна информация, текст за пълнеж

Всичко смислено, което можете да кажете на посетителите си, се събира в половин до цяла страница текст. Вие обаче сте го размили сред поток от паразитни думи и нищо незначещи фрази и сте се постарали да го кажете по няколко различни начина, т.е. повторили сте го поне 3-4 пъти.

Посетителите се зачитат, ако текстът е с добро оформление, но бързо откриват, че си губят времето и затварят страницата.

Каква е причината за грешката

 • Чули сте от SEO специалист, че е задължително да имате поне 1000 думи текст на всяка страница, за да се класирате напред в търсачките.
 • Авторът на текста не е успял да формулира мислите си достатъчно ясно, нито да ги облече в подходящите думи.
 • Подценяване на аудиторията, страх, че няма да разбере какво ѝ се обяснява – това е специално за повтарянето на едно и също нещо по различен начин.
 • Недостатъчно познаване на темата.
 • Авторът е получил задача да напише текст с определен обем и се е чудил как да го постигне при наличието на толкова малко информация.

Как да я коригирате

Ако полезната информация, с която разполагате се побира в текст с обем 500 думи, не се опитвайте да напишете текст от 1000 – 1500 думи. Разтягането на локуми е много по-лошо за SEO-то от кратките и смислени текстове, освен това отблъсква посетителите на сайта ви.

Правете задълбочено предварително проучване на темата, по която пишете и на аудиторията си (какъв е езикът на вашите клиенти – специализиран, с термини, жаргонен, изключително опростен).

Редактирайте, докато не окастрите всичко ненужно и дайте текста за прочит на поне един страничен човек преди да го качите на сайта.

8. Наличие на прекалено много прилагателни, при това недостатъчно конкретни

Уникалните, превъзходни, перфектни, оригинални, незабравими продукти или услугите, които носят уникално, превъзходно, идеално, оригинално, незабравимо преживяване може да са наистина много добри, но повечето посетители на сайта ви няма да разберат това. Просто няма да си направят труда да ги тестват.

Каква е причината за грешката

 • Авторът на текста си служи неумело с думите. Струва му се, че описва идеално конкретния продукт/услуга, но всъщност не казва нищо.
 • Авторът смята, че като използва повече прилагателни, по-лесно ще впечатли потенциалните клиенти.
 • Недостатъчно познаване на продукта/услугата, за които се пише.

Как да коригирате грешката

 • Помнете, че 1-2 точни думи са по-въздействащи от 3 реда общи приказки.
 • Търсете прилагателните, които описват именно вашия продукт/услуга. „Уникално“ може да бъде всичко – сиренето, кецовете, мебелите, бялата техника, ресторантите и плажовете. „Прясно изпечен, със сладко-кисел вкус“ може да бъде сладкишът, приготвен току-що във вашата пекарна.
 • Използвайте прилагателни, които извикват образи или събуждат усещания в читателя.

Създаването на съдържание за уеб е като решаване на задача. В условието ѝ влизат информацията за продукта/услугата и информацията за таргет групата ви. Отговорът е даден – целта, която искате да постигнете. Самото съдържание е начинът, по който се решава задачата. В тази статия ви набелязах част от възможностите да подобрите текстове на вашия сайт.

Ако искате да си изградите система за писане на ефективни текстове за уеб – такива, които привличат посетители, помагат ви да ги задържите на сайта/блога си и да ги превърнете в клиенти, възползвайте се от онлайн курса „Напиши съдържание за сайт и блог в 10 урока“. 
 
Той е подходящ за фрийлансъри и собственици на малък бизнес, които искат сами да пишат своите текстове, както и за начинаещи копирайтъри. 
 
Следвайте всички стъпки, правете си домашните и в края на копирайтинг обучението ще имате готови текстове за вашия сайт и блог. Научете подробности за курса, вижте програмата му и го поръчайте.
Сподели тази статия, ако ти е била полезна.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

mogilska

Иванка Могилска е копирайтър на свободна практика. Тя има 14 години опит в създаване на рекламни концепции за традиционни и дигитални канали и писане на съдържание за уеб.

Консултира начинаещи копирайтъри и собственици на сайтове, които искат сами да пишат текстовете си. Провежда индивидуални копирайтинг обучения.

С използването на този сайт се съгласяваш с употребата на бисквитки. още информация

Този сайт използва бисквитки и събира анонимни статистически данни за посещаемостта. С използването на сайта се съгласяваш с употребата на бисквитки.

Затваряне