Лаптоп на маса в споделен офис

Дистанционна работа или работа от вкъщи? [обновена]

Ако си от хората, на които се наложи рязко да преминат към работа вкъщи заради всички странности на 2020, може би не ти се вярва, че точно този начин на работа е сред най-желаните придобивки от служителите на множество компании по света. Самата аз работя по този начин от години, никой от бизнесите ми (включително и Супер продуктивност) не е имал офис и така е и с все по-голяма част от клиентите ни. Тази тенденция беше стартирала още преди изолацията от пролетта на 2020 г.

Когато много компании изпратиха служителите си по домовете им, първото, което направихме, за да се опитаме да им помогнем, беше отварянето на Facebook групата Дистанционна работа и продуктивност. Преди това тя беше само за наши клиенти, обучаеми и участници в събития, които бях водила по темата. След като я отворихме, групата се превърна в място за подкрепа и обсъждане на различни аспекти на дистанционната работа – със специалисти или просто между различни хора, които къде по свое желание, къде по неволя станаха дистанционни служители.

Тогава един аспект на ситуацията се завъртя и из моята глава, и из групата, и из обученията и консултациите, които водя по темата продуктивна дистанционна работа. И това е „истинската“ дистанционна работа.

Това, което преживяхме през 2020, е само една вариация на дистанционната работа. От нея липсват много предимства на този начин на работа. След отпадането на ограниченията, с решението на много фирми да оставят част от служителите си или целите си екипи извън офисите, положението ни все повече започва да прилича на „истинската“ дистанционна работа – такава, каквато хората, които я практикуваме от години, я познаваме и харесваме.

Затова реших да направя серия от материали на тема дистанционна работа. В тях ще ти дам съвети как да се възползваш максимално от дистанционната работа, така че да работиш ефективно и гъвкаво и да се чувстваш добре, докато го правиш.

Започваме с тази статия. В нея ще ти разкажа за основните характеристики на дистанционната работа, а в следващите материали ще навлезем в повече подробности по основните неща, които трябва да знаеш.

Желана придобивка… или не съвсем?

Докато ентусиазирано разказвах за предимствата на дистанционната работа по време на обучение за преход от корпоративен към домашен офис през 2020, един от участниците ме прекъсна с думите: Говорите така, сякаш имаме страхотна възможност. Но дори и да е така, това положение не беше по наш избор. Спрях и се замислих. Човекът беше прав.

Независимо дали отдавна бяхме мечтали да започнем да работим по-гъвкаво и да имаме възможност поне от време на време да сме си вкъщи, дали толкова обичахме офиса и колегите, че не понасяхме раздялата с тях дори за ден или се намирахме някъде по средата, факт е, че много малко от нас бяха подготвени за това, което се случи през март 2020 г. Всичко стана прекалено бързо, в повечето компании – (почти) непланирано и поради негативни обстоятелства. (Дори и да сме искали да работим дистанционно преди това, сигурна съм, че никой не е мечтал да го направи поради заплаха за здравето си и като част от принудителна изолация.)

И все пак, предимствата на дистанционната работа не са изчезнали, само защото причината, поради която сме я започнали, е негативна.

Аз работя дистанционно от години. Повечето ми обучения и консултации се провеждаха онлайн години преди началото на изолацията, защото този начин на работа спестява време за пътуване на всички участници и защото ми позволява да работя с хора от цял свят и да ги събирам в групи, в които иначе не биха имали възможност да се включат. И въпреки това изолацията промени и моето ежедневие и работа. Докато преди нея домашният офис беше само едно от местата, от които работех и имах разнообразни социални контакти извън него, през 2020 се наложи напълно да ограничим контактите на живо с други хора. Всяка подобна промяна създава стрес, дори и да е положителна, а още повече, когато не е нито позитивна, нито очаквана или желана.

Справих се, като целенасочено търсех нещата, които ми харесват и които нямаше да се случат иначе. Такива винаги има. Например:

  • Имам хубав, слънчев балкон, на който почти не бях обръщала внимание, защото предпочитах да излизам навън с приятели. Тогава имах възможност да му се порадвам максимално, че дори и да провеждам служебни срещи от него.
  • Спестеното от придвижване из града време използвах, за да прочета една купчина книги, които чакаха „някой ден, когато имам време да почета и за удоволствие, а не само по работа“.
  • Дотогава не обичах много онлайн разговорите с приятели. Все още считам онлайн срещите за супер ефективни, когато трябва да се свърши работа или да се предаде урок по определена учебна програма и мисля, че те не могат да предават емоции и да носят удоволствие така, както общуването на живо. И все пак, когато срещите на живо станаха невъзможни, преоткрих писменото общуване и онлайн разговорите за неслужебни цели.

Най-вероятно нещата, които носят удоволствие на теб, са различни. Но съм сигурна, че такива има. Потърси ги, забележи ги и си ги припомняй целенасочено и редовно. Независимо дали са пряко свързани с работата ти или ще ти помогнат да си почиваш по-добре, те ще помогнат на продуктивността ти, когато работиш извън офиса.

Работата вкъщи е само един вид дистанционна работа

Дистанционна работа всъщност означава работа, извършвана от всяко място, различно от обичайния офис. Това може да е домът ни, но съвсем не се ограничава до него. Когато не сме обвързани с физическо местоположение, можем да вършим задачите си отвсякъде: от кафене, от coworking офис, дори от пейка в парка или от друг град или държава.

В типичния си работен ден аз сменям 3-4 места: посещавам офиса на клиент или водя обучение в зала, сядам да поработя в парк или кафе или целенасочено избирам едно място, в което ще прекарам целия си ден. Правя плана си в зависимост от това дали ми трябват уединение и тишина, за да пиша или превеждам или ще имам срещи и между тях бих искала да си приказвам и с други хора.

Огледай се и ти около себе си. Има ли приятни кафенета, където винаги ти се е искало да седнеш за час-два с лаптопа? Изпробвай ги. Чудиш се дали да опиташ coworking? Виж какво има около теб в Coworker и ако си харесаш нещо, попитай дали имат пробен ден. Повечето места работят на абонаментен принцип, но ако още не си им клиент и имат свободни места, можеш да ги пробваш за няколко часа или за ден на по-ниска цена или дори безплатно. (В София харесвам Resonator Coworking Cafe, защото се намира на удобно място и в него можеш да работиш без обвързване: да седнеш само за няколко часа, когато поискаш, както във всяко кафене, но с всички удобства на офиса – бюро, стол, кафе, чай, зали за срещи и… тишина. 🙂 )

Домът като офис

Дори и при всички други изкушения (особено когато времето е хубаво и парковете ни привличат неустоимо), домашният офис обикновено си остава „базата“ на дистанционно работещия човек. В него имаш максимален контрол върху средата, в която работиш: можеш да местиш мебели или да настройваш климатика, както си поискаш и като се съобразиш само с дистанционно работещата половинка или децата, вместо с цял офис, пълен с колеги. Работейки от вкъщи, спестяваш и време от придвижването до друго място.

Когато домът ти стане офис обаче, се появяват някои неща, които пречат – къде на почивката, къде на работата. Ако не им обърнеш подобаващо внимание, бързо можеш да се озовеш в ситуация, в която домашният ти офис е „ни риба, ни рак“ – нито съвсем дом, нито точно офис.

Столовете вкъщи не са като тези в офиса

Болят ли те гърбът и кръстът, защото столът пред кухненската маса не е така удобен като този в офиса? Ако искаш (или ти се налага) да работиш вкъщи дългосрочно и да ти е максимално комфортно, препоръчвам ти да си вземеш работно бюро и добър офис стол. Ще ти струва около 300 лева и 20 квадратни метра пространство, но ще ти спести болежки и схващания.

Ако нямаш възможност да се снабдиш и с бюро, и със стол, а само с едното от двете, нека столът ти бъде приоритет. Търси такъв, чиято височина може да се регулира и който има висока облегалка, на която да можеш да стоиш комфортно цял ден, с изправен гръб и без дискомфорт. Най-лесният начин да тестваш е да си купиш стола онлайн и ако не ти е удобен през първите 3-4 дни, да се възползваш от правото си да го върнеш и замениш с друг до 14 дни от покупката. Повечето магазини не предлагат възможност за тест, ако си купиш мебел на място, но са задължени да направят замяната при онлайн покупка.

Вкъщи ли съм или на работа?

Когато си вкъщи, не можеш да се мобилизираш за работа… а когато започнеш да работиш, не можеш да изключиш. Тези два проблема изглеждат напълно различни, но всъщност са двете крайности на едно и също явление: липсата на ясно очертани граници между работното пространство и мястото за почивка.

Ако работиш в офис, физическото разделение между работно място и такова за почивка е очевидно. Когато излезеш от дома, ти се настройваш за работа, а когато излезеш от офиса, мислите ти преминават към режим почивка. С физическото си преминаване от една сграда и обстановка в друга ти се пренастройваш и психически.

Когато живееш и работиш на едно и също място, разграничаването става по-трудно, но е възможно. Ето някои работещи идеи:

  • Обособи си кът за работа вкъщи. Освен за да ти е по-удобно, отделното работно място служи и за психическа пренастройка в работен режим. Идеалният вариант е да си отделиш стая, която да ползваш за домашен офис и в която да пребиваваш, само и единствено когато работиш. (Участничка в обученията ми сподели, че в тази стая държи и служебния си мобилен телефон. Когато излезе от домашния офис вечер, оставя и телефона вътре, за да се откъсне напълно от работата.) Ако нямаш отделно помещение, отдели поне пространство, в което само и единствено да работиш. Дори и да си в миниатюрно жилище и да работиш от единия ъгъл на кухненската маса, ползвай този ъгъл само за работа, а когато се храниш, сядай на друг стол. По този начин постепенно си създаваш навик, близък до този с влизането в офиса и излизането от него. Когато си на мястото си за работа, подсъзнателно се настройваш съответно с това и се разсейваш по-малко, а когато си другаде, си с настройката, че си у дома и е време за почивка. Разбира се, подобно разграничение не е съвсем същото, както „истинското ходене на работа“, но все пак работи.
  • Не работи в спалнята, нито в леглото. Спалнята често е най-тихото и спокойно помещение в жилището ни. Това може да те изкуши да я ползваш за офис. Недей, дори да мислиш, че е невъзможно да работиш от нито едно друго място в апартамента. Спалнята трябва да бъде помещението, което използваш само и единствено за сън и почивка. Същото важи и за леглото. Ако работиш в спалнята (и особено в леглото, в което спиш), с времето рискуваш да развалиш подсъзнателната асоциация в мозъка си със спалнята и леглото като места за отпускане и почивка и да си докараш проблеми със заспиването и с качеството на съня. Имай предвид, че това важи само за твоята спалня и за леглото, в което ти спиш. И тук ти споделям още една хитрост, приложена от мой курсист. По време на изолацията той работеше от дома си с дете тийнейджър, което имаше онлайн учебни занятия ежедневно. Всеки работен ден те просто си разменяха стаите и детето учеше в спалнята на родителя, а той работеше от детската стая. Оказа се, че дори безпорядъкът наоколо и плакатите на метъл групи не са толкова разсейващи за един работещ човек, колкото е леглото, което постоянно изкушава за предиобедна, обедна и следобедна дрямка. 🙂
  • Създай си „ритуали“ за начало и край на работния ден. Освен смяната на физическото местоположение, на което вършиш работата си, можеш да помогнеш на подсъзнанието си да разпознае по-ясно началото и края на работния ден, като си набележиш определени действия, които винаги да извършваш в началото и в края на деня. Те дават на мозъка ти сигнал да се настрои на работна вълна и да се изключи от нея. Например, сутрин си наливай вода в специална чаша, която ползваш, само когато работиш. Вечер я измивай и я оставяй да съхне с дъното нагоре (така че да си дадеш и недвусмислен визуален сигнал, че няма да я ползваш, т.е. с работата за деня е приключено). И недей да нарушаваш правилото: не работи, преди да изпълниш „ритуала“ за начало на работа, нито след края на този, който ти служи като знак за приключване.

През следващите седмици ще навлезем в още подробности по най-често срещаните предизвикателства от хората, които работят дистанционно. Вече можеш да прочетеш и следващия материал от поредицата, в който даваме насоки как да работиш вкъщи, така че наистина да успееш да изпълниш задачите си за деня. Ако не искаш да пропуснеш следващите статии по темата, запиши се в нашия e-mail бюлетин и заповядай във Facebook групата Дистанционна работа и продуктивност.

Сподели тази статия, ако ти е била полезна.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Силвина Фурнаджиева

Помагам на собствениците на бизнес да планират, организират и развият проектите и екипите си от самото им начало до големия успех и да повишат личната си ефективност в работата чрез онлайн обучения и лични консултации.

С използването на този сайт се съгласяваш с употребата на бисквитки. още информация

Този сайт използва бисквитки и събира анонимни статистически данни за посещаемостта. С използването на сайта се съгласяваш с употребата на бисквитки.

Затваряне