Жена, работеща пред монитор

Как да сте продуктивни, когато работите у дома

Една от най-честите причини хората да се отказват от фрийланса или да не смеят да излязат на свободна практика е неспособността да се съсредоточат и да работят ефективно у дома. Под „ефективно“ някои имат предвид, че не могат да свършат почти нищо, защото се разсейват и отлагат задълженията си до последния момент; други пък, че работят постоянно и непрекъснато се чувстват претоварени и уморени.

И за двата случая има лек. Твърдя го като човек, изпадал и в двете ситуации в началните етапи на своето фрийланс съществуване. Разделила съм откритията и препоръките, които искам да споделя с вас, на три групи. Ако прилагате съветите само от една група, ще усетите частично подобрение на положението. За да постигнете максимално висока продуктивност при работа от къщи и да можете да си разпределяте правилно времето, ще трябва да положите усилия и в трите направления: работа със себе си, планиране, отношения със семейството и приятелите.

В края на статията ви предлагам и опция за по-бързо постигане на успешен фрийланс бизнес.

Работа със себе си

Продуктивността е съчетание от дисциплина, възможност за съсредоточаване и задържане на фокуса и издръжливост. Хубавото е, че и трите неща се тренират, възпитават и зависят изцяло от вас.

1. Определете по колко часа дневно искате/трябва да работите. Ако се окаже, че осем часа не ви стигат, значи нещо бъркате при определяне на сроковете за изпълнението на поръчки, ценообразуването или сметките колко клиента можете да обслужвате на ден/седмица/месец. Върнете се, прегледайте си плановете и сметките в тези три направление и след това отново помислете – колко часа дневно искате/трябва да работите.

2. Планирайте работните си ангажименти за тази част от денонощието, в която сте най-продуктивни по принцип и разпределете другите дейности и почивката си в останалото време. Ако още не знаете кога сте най-продуктивни, наблюдавайте се няколко седмици, записвайте си кога, за колко време, каква работа сте свършили и ще разберете.

След като изпълните точки 1 и 2, фиксирайте работното си време – от 14 до 20 часа например. Не сядайте да работите преди два следобед и не оставайте пред компютъра след осем вечерта.

3. Направете си режим и си го спазвайте. Той ще ви спести всекидневното пилеене на време за решения кога какво да направите, ще ви помага да се настройвате по-лесно на работна вълна, когато дойде часът ви за работа и ще ви пречи да се заседявате излишно дълго пред компютъра. Подредете денонощието си както ви е удобно, като се погрижете да имате достатъчно време за почивка и сън.

4. Хранете се редовно и здравословно. Това ви го казва вече не особено активен пушач и бивш горещ почитател на пиците и двойните бургери. Когато работите у дома, нямате извинение да ядете джънк. Погрижете се за нормална закуска, осигурете си питателен обяд – салата, супа, готвено – и не бъдете твърде лакоми на вечеря. Ако не обичате да готвите, намерете най-близкото до вас място с прилично обедно меню или готвена храна. Без достатъчно енергия, няма как да сте нито особено концентрирани, нито много издръжливи, независимо откъде работите. Разбира се, глезете се от време на време с пасти, бургери, вафли – каквото ви е любимо, но не прекалявайте.

Не пушете, докато работите. Нито вътре в стаята, нито навън. Самозаблуда е, че не можете да се концентрирате, без да пушите една цигара.

5. Осигурете си необходимите часове сън и отдих. Повтаряйте си, че в основата на добрата работа е добрата почивка, докато не започнете автоматично да я планирате като естествена част от режима си. Илюзия е, че ако не ставате от компютъра, докато не приключите дадена поръчка, ще свършите по-бързо.

На всеки 45 – 50 минути ставайте, разтъпквайте се и си почивайте десетина минути. Гледайте нещо зелено през това време – дърветата навън, фикуса в ъгъла, шала на половинката ви. Отделяйте си един час за обедна почивка. Спете 7 – 8 часа.

6. Не прекарвайте часовете за почивка и хранене пред компютъра, нищо че не работите, а висите във Facebook. Не се лепвайте пред екрана веднага щом станете от сън, не заспивайте с пръст върху лайк бутона на поредния много-важен-умен-емоционален пост.

Намерете си хобита, излизайте с приятели, четете книги, гледайте филми, обадете се на майка си, играйте с децата, учете език – правете нещо различно от това да стоите пред телефона и компютъра. Наблюдението на света и пълноценното участие в живота ви помагат да поддържате ума си буден и да генерирате нови идеи, да си почивате, да се стремите да сте полезни, да допринесете с уменията си за добруването на околните. Това са едни от най-добрите стимули на продуктивността.

7. Погрижете се за гардероба си. Поглезете се с удобни дрехи в любимите ви цветове. Старайте се да изглеждате добре. Не е вярно, че никой не ви гледа, когато работите у дома – вие се гледате, вие се усещате и ако си позволите да сте размъкнати, със скъсан панталон или петньосана тениска, това ще се отрази на цялото ви поведение, на отношението ви към работата включително. Може един ден в месеца да работите в леглото и по пижама. През останалото време се обличайте и поддържайте така, сякаш някой клиент ей сега ще звънне на вратата.

Планиране

Приемаме, че сте сметнали колко поръчки ви трябват месечно, за да постигнете дохода, който искате и бройката им е съобразена с времето за работа, което можете да отделите.

1. В петък вечер или в понеделник сутрин планирайте задачите за предстоящата седмица. Напишете ги всичките на един лист. Включете домакинските задължения, ходенето на лекар, излизането с приятели. Разпределете в кой ден какво ще свършите. Прегледайте готовата програма и сметнете още веднъж колко време ви трябва за всеки ангажимент. Може да се окаже, че за един ден сте си сложили две неща за вършене, но за всяко едно ви трябват по осем часа, а в друг имате пет задачи, но ще ги приключите за половин ден. В този случай програмата ви очевидно има нужда от пренареждане.

Някои хора са склонни да си натъпкват седмицата с ангажименти, които се надяват, че могат да изпълнят. Това води само до разочарование – тяхно, на клиентите и на близките им – и до неудовлетворение. Не се надявайте, признавайте си какво може и какво не може да стане и си правете реалистични програми.

Звучи ви стряскащо, че трябва да планирате дори купуването на храна за котката? Къде отива свободата на работата от къщи? Разписаната седмична програма е необходима, за да си подредите задачите по приоритет, да се убедите, че не се опитвате да свършите работа за един месец в пет дни, за да не забравите да си починете. Не я приемайте като окови, а като помощник. Наблюдавайте се и я променяйте според нуждите си.

2. Оставете част от работното си време за непланирани поръчки, корекции, изясняване на оферти и подобни. За някои колеги това са 10% от седмичните им часове, за други – 20%. Записвайте си, в рамките на месец, колко време отделяте за такива дейности и ще знаете колко работни часа седмично да оставите свободни. Ако не изникнат непланирани и неизяснени неща, използвайте времето, за да популяризирате услугите/продуктите си, да наблегнете на личните си проекти, да учите нещо ново, свързано с професията ви или да си почивате.

3. Планирайте си ежедневно време за моткане из нета. 15 минути Facebook, половин час безцелно сърфиране в Google Arts & Culture – всеки си има място за времегубене в Интернет. Контролирайте разсейването, като го включите в програмата си. Препоръчвам дори да фиксирате час – нищоправене пред компютъра от 15:00 до 15:30 например. Ако се случи да се разсеете по-рано от предвиденото, просто зачеркнете тази задача като изпълнена и продължавайте нататък.

! Специален съвет за работохолици и хора, които се поболяват, ако не си спазят сроковете. Към края на работния ден все ще имате някоя несвършена задача. Наложете си да я оставите за следващия ден. След ден-два направете същото с друга задача. Така ще се убедите, че светът няма да свърши, ако не пратите един мейл в девет вечерта, а в девет на следващата сутрин. Няма да изпадате в прединфарктно състояние, ако ви се случи да закъснеете с половин-един ден с предаването на поръчка, а ще се сетите да помолите клиента си за необходимата отсрочка достатъчно рано.

4. Определете политиката си за ходене по работни срещи. Работните срещи, особено с хора на заплата, губят страшно много време. Ограничете ги или ги провеждайте по Skype. Ако не е възможно, решете коя част на деня си да жертвате за тях и къде ще ги организирате. Старайте се да ги подреждате в началото или в края на работното си време. Иначе то ще се разкъса и няма да свършите почти нищо друго. Наемете си стая за срещи в споделено пространство или се огледайте за подходящо кафене близо до дома ви и канете клиентите си там. Не позволявайте да ви разхождат по офиси и производствени бази във всички точки на града.

Отношения със семейство и приятели

Едно от най-трудните неща, когато сте си у дома по цял ден, е да убедите близките си, че наистина работите и не бива да ви ползват като момче за всичко. Въоръжете се с търпение, здрави нерви и умерена доза деликатност.

1. Отказвайте да изпълнявате молби и поръчки на близки, роднини и приятели в определеното от вас работно време. Всеки път обяснявайте защо отказвате и кога можете да свършите каквото искат от вас. Не правете компромиси, освен ако не е нещо наистина важно. Но и в този случай, не пропускайте да подчертаете, че правите изключение.

2. Отделяйте достатъчно време за семейството и приятелите си. Имам предвид, когато сте свободни. Така на вас ще ви е по-лесно да им отказвате да правите каквото и да било странично в работно време, а на тях ще им е по-лесно да приемат отказите ви.

И при точка 1, и при точка 2 най-важното е, че си казвате, че обяснявате причините за отказа си. Да чакате мрачно и мълчаливо някой да се сети, че имате работа и да ви остави намира е голяма грешка. Близките ви ще се пробват да ви товарят със задачи, докато не им покажете, че това е безсмислено. Причината не е, че те са лоши, а че не се сещат, че вие имате работа. Намерете правилния тон и ги подсещайте редовно.

3. Направете си работен кът. Независимо в колко малко жилище живеете, отделете си пространство за работа. Първо, влизането в него ще ви помага по-лесно да се настроите на работна вълна и да се концентрирате върху задачите си. Второ, ще дава знак на близките ви, че в момента сте заети и не бива да ви безпокоят.

Разбира се, като най-ефективна мярка, особено в началото, е между вас и тях да има врата. Още по-добре е вратата да има ключ, райбер, резе. Ако не разполагате със собствена работна стая, направете домашния си офис в стаята, в която членовете на семейството ви влизат най-малко през деня. В спалнята например. Дори тогава ви съветвам да се опитате да го отделите с параван, етажерка или друга мебел от погледите на останалите.

4. Гонете от домашния си офис всеки, който е влязъл само да ви пита нещо, да ви каже здрасти, да ви донесе непоискан сандвич. Може да звучи жестоко и крайно, но кратките, чести прекъсвания на работния процес са убийствени за продуктивността и ви пилеят повече време, отколкото ако излезете, пиете кафе за един час и се върнете отново към задачите си.

Свикнете близките си, че когато работите, трябва да се държат, все едно не сте си у дома. Това е много трудно и голяма част от хората се обиждат, но целта е постижима.

Има един особено ефективен метод за справяне с родители. Покажете им договора за следващата си поръчка. Посочете им колко изкарвате за 3 или за 5 дни, ако ви оставят на спокойствие да си свършите работата. Обикновено след това нямате повече проблеми.

5. Определете си един ден от седмицата за изпълнение на лични и чужди поръчки. Нека това е денят за пазаруване, плащане на сметки, срещи с приятели в работно време и изпълнение на заръки на близки и роднини. На третата-четвъртата седмица всички ще са свикнали с мисълта, че ще направите каквото искат в сряда или в петък например и ще се съобразяват с графика ви. За вас също ще е по-добре да разполагате с цялото си работно време през останалите четири дни и да не се разсейвате излишно. (В този ден можете да планирате и работните си срещи на живо.)

Докато прилагате всички тези съвети и препоръки, помнете – имате свободата да работите от къщи и да подреждате програмата си както ви е удобно. Планирането, грижата за себе си и превъзпитаването на близки и приятели са само инструменти за повишаване на продуктивността. От вас зависи как ще ги използвате. Ако проявите постоянство, след месец-два дисциплината ви ще се е подобрила, организационните ви умения ще са на по-високо ниво, ще се чувствате в отлична форма, кипящи от енергия и ентусиазъм за работа, а в дома ви все по-рядко ще се чува „Ти нали си вкъщи по цял ден, защо не поемеш всички домакински задължения?“

Успех!

След като си решите проблема със съсредоточаването и ефективната работа от къщи, време е да се заемете със следващия. Научете се да пишете съдържание за уеб, което привлича посетители на сайта ви и ги превръща в клиенти.

Запишете индивидуално копирайтинг обучение или вземете онлайн копирайтинг курс за самостоятелна подготовка. Ще ви е полезно, ако сте фрийлансър, собственик на малък бизнес, който прави почти всичко сам или сте решени да станете копирайтър.

Сподели тази статия, ако ти е била полезна.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

mogilska

Иванка Могилска е копирайтър на свободна практика. Тя има 14 години опит в създаване на рекламни концепции за традиционни и дигитални канали и писане на съдържание за уеб.

Консултира начинаещи копирайтъри и собственици на сайтове, които искат сами да пишат текстовете си. Провежда индивидуални копирайтинг обучения.

С използването на този сайт се съгласяваш с употребата на бисквитки. още информация

Този сайт използва бисквитки и събира анонимни статистически данни за посещаемостта. С използването на сайта се съгласяваш с употребата на бисквитки.

Затваряне