Лили Георгиева

Балансът в професионалния ни път… и промените при криза

Лили Георгиева нарича себе си консултант по кариерно развитие и промяна, но тя е и много повече от това. Преди близо три години тя беше човекът, който ми помогна да подредя професионалните си цели и приоритети и благодарение на когото, като резултат от това подреждане, се появи Супер продуктивност. От нея научих и да взимам решения осъзнато, да не се водя от страха и винаги да взимам предвид ценностите си.

Затова и Лили беше първият човек, за когото се сетих, когато клиенти и читатели на блога започнаха да ми споделят своите притеснения, свързани с професионални промени по време на кризата, която настъпи през 2020. Едни се страхуваха, че сега не е моментът за сериозни промени, на други те бяха се случили, без да са ги търсили или искали… Ето какво попитах Лили, за да помогнем заедно на всички тези хора. Виж го – то е актуално и днес, ако преминаваш през затруднения. Ако ти допадне, потърси я на www.lilliegeorgieva.com или на lillie@lilliegeorgieva.com.

Разкажи малко повече за себе си и за работата си.

Лили ГеоргиеваНаричам себе си консултант по кариерно развитие и промяна и помагам на хората да си върнат радостта и смисъла от работата. Повечето от клиентите ми идват със заявка, че са загубили или никога не са имали удовлетворение в професионален план и че имат нужда от промяна. В процеса на нашата съвместна работа те разбират, че не нужно да търсят задължително промяна отвън, в „опаковката“ (Къде и какво искам да работя?), преди да са опознали онова отвътре, т.е. собствената си същност (Кой съм аз и как искам да изразявам себе си в работата?). Това, което те постигат, е да променят отношението си към себе си, към работата/кариерата/бизнеса си и към себе си в работата, в посока удовлетворение, смисъл и радост. Това може да е съпътствано от промяна на позицията, компанията, формата на изява, че дори и професията… а може и да не е.

А би ли споделила и нещо за себе си извън работата?

Обожавам движението под всякакви форми – ходене пеша, разходки в планината, танци. Майка съм на 9-годишен младеж и на мини-шпиц. 🙂 С годините се уча да си почивам качествено и редовно и да не се налага да търся баланса между работа и почивка, защото той е вътре в мен. Имам голям напредък, но не ми е лесно – и аз, както повечето дами, с които работя, имаме синдрома на отличничката, силен вътрешен критик и прекалено висока летва, която поставяме сами на себе си.

Има ли принципи и съвети за избора на професионален път и дейност, които считаш за основни и общовалидни?

Да, има и ще използвам визуализация за целта, която е много ясна.

Диаграма на концепцията за опаковка и съдържание

Обикновено изборът ни на кариера, професия, позиция е воден основно от външни фактори (аз ги наричам „опаковка“), като титла, условия на труд и среда. Определено важни фактори, но не най-важните. Всъщност, факторите, които трябва да бъдат водещи при избора ни професионална реализация и които много директно влияят на нашето усещане за удовлетворение и смисъл от работата, са вътрешните (аз ги наричам нашето „съдържание“ или същност). Това какви ценности имаме и искаме да развиваме в живота си, кои са нашите естествена роля и вродени супер сили, приносът, който искаме да оставим и т.н.

Именно за осъзнаването и след това напасването на вътрешните и външните фактори за избор на реализация работя с моите клиенти, като съотношението е 70 на 30% в полза на вътрешните.

Как се променят тези избори в необичайни, кризисни условия? Ако планираме да направим кариерна промяна по време на криза, има ли нещо по-различно, което трябва да вземем предвид и какво е то?

В момента всички се намираме в тежка ситуация, предвид световната пандемия – последствията са много бизнеси, които няма да могат да се възстановят и дори ще изчезнат, вълна от безработица, замразяване на наемането на нови служители в много сектори и други.

Всичко изброено по-горе обаче зависи до голяма степен от външни фактори. Фактори, на които не можем да въздействаме. Това, което зависи от нас, е да посрещнем промените подготвени или дори да видим възможностите в кризата. Сега е най-подходящият момент, в който да сме наясно със своята същност, а не да се вкопчваме в „опаковките“ като титла, длъжност и позиция. Защото може да се окаже, че ще ни бъдат отнети или трансформирани в други. Онова, което е извън нас, подлежи на промяна, понякога и при форсмажорни обстоятелства. А онова, което е вътре, подлежи на развитие и реализация под нова форма или с нов фокус.

Ако обстоятелствата налагат промяна, бих препоръчала фокус върху преносимите ни умения, а не онези, които са строго специфични за предишната ни позиция, развиване на личния ни бранд и проактивно свързване с компании, не реактивна позиция и очакване на обяви за работа и най-вече, развиването на гъвкавост в представите ни за нас и това, което можем, далеч отвъд една единствена титла или позиция.

Какви насоки можеш да дадеш за представянето ни? Ако истински харесваме своя потенциален работодател или клиент, как да го убедим, че тъкмо ние му пасваме и имаме решение на неговите проблеми?

Представянето ни ще е убедително, първо, ако наистина добре познаваме себе си и способностите си и второ, ако имаме добра представа за работодателя и неговите нужди. Бих препоръчала минаването през следните 4 въпроса, точно в този ред, за да изготвим въздействащото си представяне – тази структура е адекватна и за представяне пред потенциални клиенти, и за пред работодатели:

  1. Какво е решението, което предлагам?
  2. Кой се нуждае от решението?
  3. Защо по-горните се нуждаят от решението?
  4. Кой съм аз, че да разбирам от проблема на тези хора и защо точно аз мога да предложа адекватно решение?

Разбира се, то няма да е достатъчно, за да прецени бъдещият ни работодател дали сме неговият човек, но е много добра основа за смислен разговор отвъд клишетата в стил “Какво съм учил” или “Колко години стаж имам”.

Има ли универсални умения, освен в конкретната професионална област на всеки от нас, които могат да ни бъдат полезни, за да развиваме успешно кариерата си? Кои са онези умения, които ще продължат да бъдат търсени и в бъдеще и които си струва да развиваме?

Световният икономически форум редовно обновява списъка си с топ 10 умения на бъдещето и за 2025 г. първите три позиции са за аналитично мислене и иновации, активно учене и стратегии за учене, както и решаване на сложни проблеми. Ако трябва да споделя моето мнение, ключови са онези умения, които ни помагат да сме гъвкави и да се адаптираме, да променяме себе си, разбирането за себе си и за света около нас, както и така наречените меки умения, ръка за ръка с дигиталните, за да сме адекватни в новия свят.

Можем ли не само да се справим с последиците от кризата, а и да извлечем нещо полезно от нея за своето професионално развитие? Кои са положителните страни и възможностите на извънредното положение? Как можем да се възползваме от тях?

За мен на първо място е обръщането навътре, когато външните стимули са по-малко. Чуването на нашия вътрешен глас и осъзнаването кое е важно за нас и как бихме искали да продължим да живеем оттук нататък.

Ето три конкретни възможности, които виждам:

  • Да сме наясно какви проблеми можем да решаваме и на кого (актуални по време на кризата и след нея). Например: аз съм терапевт, който помага на хората да се справят със стреса в настоящата ситуация и да го превентират дългосрочно.
  • Подходящ момент за нова или обновена услуга или продукт. Какво възниква като нужда от услуга или продукт по време на кризата, както и като последствие от нея? Да мислим дългосрочно и да видим как нашите знания, умения и/или опит могат да са полезни и след най-трудните моменти.
  • Подходящ момент за обучение, развитие или преквалификация. Ако обмисляме по-дългосрочно обучение, преквалификация или придобиване на определена титла и можем да отделим време и енергия за това, сега е моментът да стартираме процеса. Възможно е, когато нещата се успокоят, придобитата квалификация да ни позволи да имаме конкурентно предимство пред други, които не са имали време за това.

Какво би казала на читателите на блога ни, които са разтревожени за бъдещето на работата си? Какво правиш ти, за да постигнеш спокойствие и баланс при ситуации на криза?

Първо, намерете вашия начин да се стабилизирате, като често той не е свързан с намиране на решение (понякога няма как да се случи бързо), а със свързването с вътрешния ни център. Движете се, медитирайте, говорете си с хора, които ви помагат да видите различни гледни точки. И познавайте себе си отвъд тесните определения като професия, титли и длъжности, а по-скоро като личностни качества, преносими и универсални умения, ценности и вярвания. И бъдете проактивни, като се информирате за това какво се случва в света и около вас, като търсите контакти и възможности. Не чакайте.

Има ли нещо, за което не те попитах, а би желала да споделиш?

Да, благодаря ти – искам да отправя пожелание и да оставя подарък на всички, прочели дотук.

Мили хора, пожелавам ви една много смислена и позитивна 2021, в която възможностите и радостта ще са повече от ограниченията и трудните моменти. Да бъде!

А аз ще подкрепя процеса, като, живот и здраве, издам втората си книга това лято, в която ще говоря за нас, работата и нас в работата – ще чупим граници и ще променяме парадигми, обещавам да е интересно и полезно. 🙂

Дотогава можете да свалите наръчника ми за осъзната кариерна промяна оттук:

Наръчник

Сподели тази статия, ако ти е била полезна.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Силвина Фурнаджиева

Помагам на собствениците на бизнес да планират, организират и развият проектите и екипите си от самото им начало до големия успех и да повишат личната си ефективност в работата чрез онлайн обучения и лични консултации.

С използването на този сайт се съгласяваш с употребата на бисквитки. още информация

Този сайт използва бисквитки и събира анонимни статистически данни за посещаемостта. С използването на сайта се съгласяваш с употребата на бисквитки.

Затваряне