Стойне Василев

Кризата може да бъде и възможност… за нас и за нашите финанси

2020 беше предизвикателство и за финансите ни – лични и служебни. Приходите на много от нас неочаквано намаляха, а несигурността се увеличи.

Когато имам дилеми, свързани с финанси, търся Стойне Василев – един от първите независими финансови консултанти в България и човекът, с когото работих, за да стабилизирам собствените си финанси и да се науча да ги управлявам по-добре.

Затова, когато финансовите въпроси у много мои клиенти зачестиха, се обърнах към Стойне. Зададох му няколко въпроса, които се въртят в главите на повечето от нас. Ето какво ми отговори той – през 2020, но повечето му препоръки са валидни и до днес.

Разкажи малко повече за себе си и за работата си.

Казвам се Стойне Василев и съм основател на един от най-популярните сайтове за лични финанси у нас – Smartmoney.bg, председател съм на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти и автор на книгата “Умни пари”, която се превърна в най-продаваната бизнес книга в България за последните две години.

Моята мисия е да помагам на хората у нас да подобряват финансовата си грамотност и инвестиционната си култура. Основната част от работата ми е свързана с организиране на събития, писане на статии и работа с индивидуални клиенти. От няколко години почти на 100% работя дистанционно от вкъщи или други места, като в офиса ми ходя сравнително рядко само за срещи на живо.

А би ли споделил и нещо за себе си извън работата, за семейството и хобитата си например?

Имам прекрасно семейство с две малки деца (Кари е почти на 7 години, а Ема е на 10 месеца) и съпруга, която е до мен от първите ми дни като предприемач и ми помага в повечето неща, които правя. Обичам да пътувам, да чета книги и да се срещам с интересни хора. От доста години всичко при мен е едно цяло. Не приемам това, което правя, за работа в класическия смисъл на думата, а за част от моя живот. Когато бях част от корпоративния свят, имах ясна граница между работа и свободно време, но сега не е така.

През 2020 се промениха много неща. Тя донесе и много финансови тревоги на повечето хора. Какво би посъветвал най-напред онези хора, които внезапно са загубили доходите си, защото бизнесът им е спрял работа или са били съкратени? Как да се справят със ситуацията, особено в случаите, в които не са разполагали с финансов буфер?

За съжаление, тази година донесе много финансови трудности на много хора по света и в България. Кризата засегна предимно хора и бизнеси, които не се грижеха особено добре за управлението на парите си и нямаха финансови буфери, за да посрещнат такива периоди.

За да преодолеят тези финансови проблеми, е добре да си направят точен разчет на разходите и тяхната ефективност. Първото нещо, което направих аз през тази година, е да прегледам личните и бизнес разходите ми и да преценя кои от тях ми носят полза и кои – не. Следващото нещо беше да ги оптимизирам, като това не означава да ги премахна или съкратя, а да се възползвам от ситуацията, за да получа по-висока стойност на по-ниска цена. Тази година много бизнеси бяха достатъчно гъвкави и предложиха подобни решения. Следващото нещо беше да преосмислим големите си покупки и да ги отложим малко във времето. Такава беше ситуацията с лятната ни къща, която остана за 2021 година.

Бих препоръчал на всеки човек или бизнес, въпреки трудната ситуация, ако все още получава доходи, да започне да заделя част от тях, защото кризата няма да отшуми поне в близката година, а някои анализатори предвиждат, че пълно възстановяване на икономиката може да очакваме едва през 2024 година.

Тази година се оказа доста добра за всички хора и бизнеси, които инвестираха. При финансовите пазари имаше спад, при който цените на много активи паднаха и беше добър момент за покупка. Само за няколко месеца доходността ми от инвестициите беше над 50%. Много предприемачи съумяха да закупят техника и оборудване за своя бизнес с големи отстъпки през тази година.

Какви поуки можем да извлечем от настоящата ситуация за управлението на личните си финанси? Можем ли да се подсигурим срещу бъдещи подобни кризи и как?

От моята практика през последните години съм установил, че големите кризи са много полезни в дългосрочен план. Никой не се събужда една сутрин и не си казва, че трябва да си създаде авариен фонд (а е харчил всичко до стотинка преди това), че трябва да управлява парите си по-добре и да започне да инвестира, защото инфлацията ще изяде спестяванията му. Това се получава, когато преживее някаква лична или обществена криза.

Това се случи през 2008 година, през 2014 година с фалита на КТБ, малко преди това през 1996 година с хиперинфлацията и сега през 2020 година. Важното е да не забравяме уроците от тези тежки периоди и да се подготвим по-добре за бъдещето.

Най-лесното нещо, което всеки от нас може да направи, е да си създаде един фонд за такива периоди, да преосмисли живота си на кредит и да започне да инвестира.

А по-различна ли е ситуацията, когато човек има бизнес, който е пострадал от кризата? Какво можем да направим в такъв случай, за да запазим бизнеса си?

При бизнеса ситуацията е малко по-различна от тази при всеки един човек. Фирмите трудно могат да заделят големи средства, за да издържат месеци наред без или с намалени приходи. При тях авариен фонд за 3-4 месеца е достатъчен. Аз работих с няколко бизнеса през тази година и те съумяха да преодолеят този тежък период.

Първото нещо, върху което акцентирахме, бяха новите условия и как предприемачите да се настроят към тях. За дейностите, които могат да се вършат дистанционно, преходът беше по-лесен, но за бизнеси като тези със заведения това не беше опция. При тях развихме бързо онлайн доставките, променихме ценовата политика, оптимизирахме разходите и инвестирахме доста в реклама още през март и април, докато повечето фирми се бяха отказали от нея. Това донесе добри резултати през останалите месеци.

Какво могат да направят дългосрочно малките и средни бизнеси, за да предотвратят най-лошия сценарий при подобни кризи в бъдеще?

Да се адаптират към новите реалности. Да се върнат на “чертожната дъска” и проектират бизнеса си и неговите основни елементи отначало. Да се насочат към продуктите и услугите, които добавят най-голяма стойност за техните клиенти и да променят начина, по който ги предлагат, ценообразуват, доставят и рекламират. Може да звучи като клише, но светът се промени и в него ще бъдат успешни най-адаптивните фирми. Това е част от бизнес еволюцията.

Да погледнем и оптимистичния сценарий. На много хора се струва, че такъв няма, но така ли е наистина? Можем ли да извлечем ползи от настоящата криза за себе си и за бизнеса си и ако е възможно, какви са те?

Всяка криза дава много възможности, които не трябва да пропускаме. Ще дам пример със себе си. От няколко години работя предимно онлайн, но поддържам офис, защото някои клиенти искат да се виждаме само на живо и пътуват стотици километри, за да направим среща (имах клиентка, която летеше от Валенсия, за да се видим). Беше ми трудно да огранича тези възможности. Пандемията ускори доста плановете ми и от март 2020 година съм ходил само 2-3 пъти до офиса.

Също така, нашите обучения бяха само на живо, но поради епидемичната обстановка тази година ги направихме онлайн. Имаха невероятен успех и това ни даде увереност да вървим в тази посока.

Ако вече сме направили инвестиции, има ли правила или насоки, които е добре да следваме във времена на криза, така че да ограничим загубите или дори да спечелим?

Тази година беше доста динамична за всички инвеститори. Аз отделих повече време, за да следя моите вложения. Това бих посъветвал и всички хора, които са инвестирали в някакви активи, извън банковите депозити.

За да разберем какво да правим в такава ситуация, трябва да сме си написали “домашното” предварително и да имаме финансов план и отговор на въпроса защо правим дадена инвестиция. Ако тя е с дългосрочен хоризонт, няма нищо притеснително и трябва да проявим търпение и спокойствие.

Ако сме вложили парите си в нещо, което не разбираме, рискът от загуби е много голям. При първите спадове започваме да се притесняваме дали няма цените да паднат още. В този случай е по-добре да продадем нашите инвестиции и да се подготвим по-внимателно следващия път.

Една стратегия за напреднали – ако вярвате във вашите инвестиции и инвестирате дългосрочно в тях, когато цените им паднат, може да купувате още. Тази година направих това при всеки 10% спад и постигнах много добри резултати.

Какво би казал на читателите на блога ни, които са разтревожени за финансовото си бъдеще? Какво правиш ти, за да постигнеш спокойствие и баланс в ситуации на финансова несигурност?

Бих казал “И това ще мине”. Освен всичко това, което написах, при всяка криза, загуба или провал (а съм имал доста такива) се опитвам да оценя трезво ситуацията и да си извлека поуките от нея. В началото ми трябваха години, за да преодолея загубите (след кризата от 2008 година, например), но сега го правя за дни или седмици. Давам си време, записвам какво се е случило и как мога да реагирам по-добре в бъдеще. Всеки от нас знае какво е най-доброто за неговите лични финанси, просто не го прави поради някакви причини, които обикновено са свързани с умствената ни настройка.

Има ли нещо, за което не те попитах, а би желал да споделиш?

Най-добрата инвестиция е придобиването на знания и умения, а за да може тя да ни донесе резултати, трябва да натрупаме и реален опит. Подготовката е важна, но действието носи 99% от успеха. Едно от най-важните умения на 21 век е финансовата грамотност и умното управление на парите ни. Който го е овладял, ще живее добре, независимо какво и как работи.

Ако интервюто ти е допаднало и искаш да се свържеш със Стойне Василев, можеш да го намериш на Smartmoney.bg и във Facebook групата Дистанционна работа и продуктивност.

А ако намираш нещо общо между уменията, които ти трябват за добра продуктивност и тези, които ще ти бъдат полезни за управление на финансите ти… на прав път си. 🙂 Едно от тези умения е способността да се фокусираш добре – върху правилните неща, включително и верните финансови решения.

Ако искаш да развиеш това умение виж e-mail курса ни Супер фокус. Създаден специално за заети хора, той се състои от 19 e-mail съобщения с най-важното, което трябва да знаеш, за да се фокусираш възможно най-добре и да елиминираш разсейването и отлагането. Можеш да го четеш и прилагаш със свое собствено темпо, когато и както ти е най-удобно. Запиши се сега и направи следващата стъпка към своята супер продуктивност.

Сподели тази статия, ако ти е била полезна.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Силвина Фурнаджиева

Помагам на собствениците на бизнес да планират, организират и развият проектите и екипите си от самото им начало до големия успех и да повишат личната си ефективност в работата чрез онлайн обучения и лични консултации.

С използването на този сайт се съгласяваш с употребата на бисквитки. още информация

Този сайт използва бисквитки и събира анонимни статистически данни за посещаемостта. С използването на сайта се съгласяваш с употребата на бисквитки.

Затваряне